Zařízení bytu pro seniory

Zařízení bytu pro seniory Zařízení bytu pro seniory Zařízení bytu pro seniory Zařízení bytu pro seniory

Co starý člověk může potřebovat? Teplo, pohodlí a bezpečí. Samozřejmě odpovídající výši důchodu, hodné děti a dostatečný počet vnoučat pro radost. Pojďme se dnes bavit především o tom pohodlí, k čemuž je samozřejmě zapotřebí odpovídající vybavení interiéru.

Nebudeme brát v úvahu možnost návrhu a zařízení interiéru pomocí architekta, ne snad, že by na tom bylo něco špatného – naopak, ale buďme realističtí a přiznejme si, že valná většina seniorů neobětuje část své penze za profesionální návrh. Stejně tak budou mnozí důchodci omezeni rozpočtem na samotný nákup vhodného vybavení.

Nejdůležitějším faktorem pro vybavení bytu pro seniora bude bezpečnost. Bezbariérový přístup po celé ploše bytu nebývá lehce proveditelný a ne vždy je zapotřebí v plné míře. Je ovšem potřeba předejít všem rizikům a uvědomit si, kde hrozí nebezpečí v podobě možného pádu či zranění. V tomto ohledu je právě nejrizikovější místností koupelna. Bezpečnostní prvky sanitárního zařízení, jako jsou různá zábradlí, madla a sedačky do vany v kombinaci s neklouzavou krytinou budou důležité pro osoby se zhoršenou pohyblivostí. Ideálním řešením je sprchový kout. V prostorné koupelně může být vhodným doplňkem vany, v menší bude potřeba vanu úplně zrušit. Sprchová zástěna, by měla být snadno odhrnutelná nebo posuvná. Samozřejmou výbavou sprchového koutu je sklopné sedátko, vyrobené z vodě odolných materiálů: nerezového kovu a pevného a únosného omyvatelného plastu. Jeho šířka musí být minimálně 40 cm. Ruční sprcha je praktičtější nežli zabudovaná do zdi, protože umožňuje snadnou manipulaci podle potřeby.

Kromě koupelny je dalším specifickým prostorem kuchyně. Kvalitní neklouzavá podlahová krytina by měla být samozřejmostí, Zaoblené rohy kuchyňské linky také. Vhodné je umístit veškeré skříňky, sporák a ledničku co nejblíže k sobě. Pro případné vozíčkáře je nezbytně nutný volný prostor pod pracovní deskou využívanou k přípravě jídel.

Velké problémy mohou způsobit také vysoké prahy a schodiště. V panelových bytech řeší problém se schody výtah, ve starší cihlové zástavbě je potřeba být připraven na fakt, že se jednou budou vaši blízcí nebo vy sami obtížně po schodech dostávat např. do třetího patra. Čím dříve tomuto problému předejdete včasnou výměnou bytu, tím lépe. Pro naplnění filozofie bezbariérového bydlení je potřeba vyhýbat se nejen schodištím, ale také všem nerovnostem podlahových povrchů a rozdílům v jejich úrovních. Podlaha bez prahů nebrání přirozenému pohybu, je prevencí před nebezpečným zakopnutím a kromě toho působí velmi elegantně. Při otevřených dveřích totiž efektně propojuje jednotlivé místnosti stejnou podlahovou krytinou, která svou souvislou plochou dodá i menším prostorům rozmach a velkorysejší dojem. Obyčejné prahy jsou prostě zbytečné, ať už jste vozíčkář či nikoliv. Zajímavého efektu a příjemného rozčlenění spojitého prostoru lze docílit naopak rozdílnou světlou výškou jednotlivých funkčních zón pomocí sádrokartonových podhledů, které současně nabízejí zajímavé a působivé možnosti řešení osvětlení pomocí vestavěných zabudovaných svítidel. Podlaha v bezbariérovém domě by měla být nejen rovná bez výstupků, prahů a schodů, ale především bezpečná a kvalitně osvětlená.

Kvalitní osvětlení je také důležitým faktorem bezpečnosti vašeho bydlení, v tomto ohledu se vždy spíše vyplatí nešetřit. Stejně tak je dobré klást důraz na vyhovující výšku veškerého sedacího nábytku i lůžka. V tomto případě je potřeba vše řešit individuálně v závislosti na potřebách osob, pro které nábytek vybíráme.

Stanislav Pecho


11.9.2023 • Archiv článkůPraktické rady »