Vybíráme vhodný kusový koberec

Vybíráme vhodný kusový koberec Vybíráme vhodný kusový koberec Vybíráme vhodný kusový koberec Vybíráme vhodný kusový koberec

Většina dnešních domácností se pyšní praktickou dřevěnou či laminátovou podlahou, která je sice praktická na údržbu, příjemná po estetické stránce, ale na druhé straně může působit chladně. Například takové posezení v obývacím pokoji u šálku kávy by mohl chlad od nohou znepříjemnit a domácí pohoda tím získat značné vady na kráse. Zakrývat plovoucí podlahu velikým kobercem by byla samozřejmě škoda a právě z tohoto důvodu jsou kusové koberce tolik oblíbené. Ze stejného důvodu mají své místo i na chodbách a v dalších částech bytu. Ve velkých místnostech má kusový koberec vedle své estetické a izolační funkce i další výhodu, neboť opticky rozděluje prostor na menší části.

Velikost, barva, vzor

Při výběru vhodného koberce se řídíme zpravidla velikostí, vzorem a barevností. Je potřeba mít na paměti fakt, že koberce světlejších barev místnost opticky zvětšují, zatímco koberce výrazných tmavých designů ji zmenšují. Koberec zásadním způsobem ovlivňuje atmosféru pokoje, proto musí být v souladu s dalšími dekoracemi a jeho vybavením. Aby celkový design nepůsobil roztříštěným dojmem, měly by být v místnosti maximálně tři základní barvy. Barva koberce by měla korespondovat s barvami stěn, závěsů a sedací soupravy. A i když se koberec umísťuje do interiéru až jako poslední, představu o jeho barvě, vzoru, velikosti a tvaru byste měli mít již na začátku zařizování. K oblíbeným barevným odstínům patří spíše méně výrazné kombinace, např. béžová, různé čokoládové odstíny, antracit, vínová, či tmavě zelená. Výrazné barvy (jako červená či oranžová) se zpravidla objevují pouze v detailech. U vzorů jsou oblíbené proužky, ornamenty, ale i barokní vzory, imitace nejrůznějších povrchů – dřeva, písku nebo trávy. Mohou se na nich objevit nejrůznější geometrické i přírodní útvary, případně vzory ve stylu africké kultury. Kromě klasických vzorů se však v nabídce objevují i zajímavé a originální kousky, které mohou být skutečnými uměleckými díly. Velikost koberce volte dle jeho umístění, např. koberec umístěný pod stolem by měl mít pro dokonalé pohodlí větší rozměry než deska stolu.

Materiál

Ve světě koberců je i navzdory mnoha nevýhodám synonymem té nejvyšší kvality vlna. Je sice méně odolná a snadněji znečistitelná než různé umělé materiály, které navíc mnohem lépe udržují svůj tvar, ale na druhé straně je mnohem příjemnější na dotek, což je vlastnost, které žádné umělé vlákno zatím nedosáhlo. Právě z těchto důvodů se dnes většina koberců vyrábí v kombinaci přírodních a syntetických vláken, nejčastěji nylonu.

Strojová vs. ruční výroba

Strojově vyráběné koberce, které na trhu převažují, jsou odolnější, vlákna mají ošetřena speciální technikou, která zabraňuje třepení a jejich údržba je velice jednoduchá. To vše díky moderním výrobním technologiím, kde jsou stroje schopné utáhnout vysoké vlákno koberce tak, jak by to člověk nedokázal. Pro ty, kteří hledají tu nejvyšší kvalitu, jsou určeny ručně vázané perské koberce. Vyrábí se ze stoprocentní novozélandské či tibetské vlny. Veškerá výroba těchto koberců, od vyčesání příze až po vázání, je výhradně ruční práce., což se samozřejmě razantně projeví na jejich pořizovacích nákladech.

Ceny

Ceny těch levnějších se pohybují už okolo 300 korun. Samozřejmě s velikostí a především s kvalitou materiálu a výroby cena roste. Toužíte-li po nějakém orientálním ručně vázaným koberci, jeho cena se může vyšplhat i k desetitisícům. Cenově nenáročným, ale funkčně důležitým doplňkem by měla být protiskluzová podložka.


7.1.2024 • Archiv článkůPraktické rady »