Vybíráme ručník: na co si dát při koupi pozor?

Vybíráme ručník: na co si dát při koupi pozor?

Ačkoliv je ručník (osuška) investicí maximálně několika stovek korun, je dobré vědět, jak rozeznat dobrý od toho špatného. Pomineme-li teď velikost a barvu, jsou nejdůležitějšími parametry ručníku výrobní materiál, gramáž a délka vláken (+ jejich úprava). Pojďme si je jeden po druhém představit trošku blíže.

Gramáž: alespoň 400 g/m²

Gramáž, tedy hmotnost na jeden m², je jedním z nejdůležitějších parametrů ručníku. Obecně lze říci, že čím vyšší gramáž, tím lépe. Ručník s vyšší gramáží je příjemnější na dotek, lépe saje i drží tvar. V kamenném obchodě můžeme gramáž hrubě odhadnout osaháním, v internetovém obchodě bychom se tento údaj měli dozvědět z popisu produktu. Kvalitnější ručníky mívají gramáž 400 g/m² a vyšší.

Bavlna nezklame, bambus potěší

Nejoblíbenější ručníky na trhu jsou ty z 100% bavlny. A není divu. Bavlna je velmi příjemná na dotek a dobře saje, takže splňuje všechny základní požadavky na ručníky kladené. Náročnějším zákazníkům přesto doporučíme spíše bavlněné ručníky s příměsí bambusu. Ručník s obsahem bambusu totiž získává antibakteriální vlastnosti - nemnoží se v něm bakterie ani nevznikají plísně. Pro ekologicky smýšlející zákazníky pak existují varianty ručníků z biologicky odbouratelné bavlny.

Svou roli hraje i délka vláken a jejich úprava

Třetí a poslední parametr, který si představíme - délka a vláken a jejich úprava. Zde podobně jako u gramáže platí: čím vyšší (respektive delší), tím měkčí. Ručníky s krátkým vlasem jsou hrubější a mají spíše masážní efekt. Naopak ručníky s dlouhým vlasem s walk úpravou jsou hebké, měkké a krásně sají. Hustota a délka vlákna se pak přirozeně projevuje na ceně - za luxusní postřižené froté (tzv. velur) se sametově hebkým povrchem si bohužel musíme trošku připlatit.

Rychle s ním do pračky

Většina zákazníků si ručník ihned po koupi pověsí do koupelny a večer se s ním utírá. Chyba. Ručník nejprve dvakrát vyperte v pračce, čímž dojde k odstranění uvolněných vláken. U úpravy velur navíc ještě před prvním praním ručník pořádně vyklepejte, aby v něm nezůstala střižená vlákna. Teplotu praní a množství pracího prášku pak vždy volte podle informací od výrobce.


3.10.2023 • Archiv článkůPraktické rady »