Vybíráme podlahu do kuchyně

Vybíráme podlahu do kuchyně Vybíráme podlahu do kuchyně Vybíráme podlahu do kuchyně Vybíráme podlahu do kuchyně

Při výběru podlahové krytiny do kuchyně musíme zvážit mnoho okolností. Kuchyň je místnost, kde trávíme poměrně hodně ze svého času. Pobíháme mezi sporákem a dřezem. Často něco upadne, takže by podlaha měla být snadno omyvatelná a odolná. Setkáváme se zde s přáteli a rodinou. Měla by tedy také skvěle vypadat. To všechno jsou důvody, proč bychom měli pečlivě promyslet, která podlaha bude do kuchyně ta nejlepší.

Jaká by měla podlaha do kuchyně být?

Praktická, snadno udržovatelná a hygienická

Kuchyň je určená hlavně k vaření. Přestože máme doma velmi šikovné kuchařky, určitě se jim občas stane, že sem tam něco ukápne, občas se něco vysype. Vše je třeba jednoduše setřít, zamést nebo vysát. To umožňuje marmoleum (přírodní linoleum). Marmoleum je do kuchyně vhodným materiálem také díky své odolnosti vůči bakteriím. Bakterie se na podlaze z přírodního linolea nemnoží. Je to nejhygieničtější podlaha.

Odolná proti mechanickému poškození

Při pádu nožů, hrnců a dalšího nádobí by se podlaha neměla poškodit. Měla by snést opakovaný pohyb židlí. V moderních kuchyních si také často hrají malé děti. Vaše hrnce, vařečky a jiné nástroje slouží k jejich hrám a také zkoušení odolnosti podlahy. V tomto případě je nejlepší volbou vinylová podlaha. Je velmi odolná proti poškrábání. Přesto se vyplatí podlahovinu chránit filcovými podložkami.

Voděodolná

Máte v kuchyni zabudovanou pračku nebo myčku? Výhodu odolnosti proti vodě jistě oceníte. V nejedné domácnosti se stalo, že pračka či myčka vytekla. Proto není do kuchyní vhodná například plovoucí podlaha. Už po pár hodinách vystavených vodě je plovoucí podlaha znehodnocena a je potřeba ji vyměnit. Voděodolností vyniká podlaha z vinylu nebo marmolea. Vinylová podlaha nebo marmoleum umožňují také snadnou údržbu, podlahu stačí jednoduše vytřít čistou vodou. Nemusíte se obávat, že by se podlaha zničila. Neřešíte ani to, že omylem šlápneme pejskovi či kočce do misky s vodou. Prostě vodu z podlahy jen setřete.

Atraktivní, s dřevěným nebo jednobarevným dekorem

Pořiďte si podlahu z marmolea a velmi často uslyšíte otázku: „Co to máte na podlaze? Lino?" A opravdu nebudete lhát, když řeknete: „ne, to je dřevo". Hlavní složkou marmolea je totiž právě mleté dřevo. Smíchané s přírodním pigmentem vytváří mleté dřevo typické mramorování. Nebo si pořiďte vinylovou podlahu a velmi často uslyšíte otázky: „Co to máte na podlaze? To je dřevo?" „Ne, to je vinylová podlaha." Věrohodnost dřevěných dekorů je dnes od dřeva téměř nerozeznatelná.

Životnost podlah v kuchyních

Jak vinylová podlaha, tak ani marmoleum nevyžaduje zvláštní údržbu. Vytíráme vlhkým mopem nebo stačí jen lehce zametat či vysávat. Nevadí jim voda, odolávají pohybu židlí, hrátkám malých dětí či drápkům vašich domácích mazlíčků. Udržujte podlahu čistou a vydrží vám opravdu po dlouhá léta.

Koberec do kuchyně?

Do kuchyně je koberec opravdu velmi nepraktický. Obtížně se udržuje v čistém stavu. Jako nový vydrží jen pár let. Jeho pořizovací cena může být nízká, ale díky jeho časté výměně se stává opravdu drahou investicí.

Chcete-li mít v kuchyni koberec, raději si připlaťte a pořiďte si Flotex – sametový vinyl.

Vzhledem i na omak připomíná koberec, ale není to koberec. Vlastnosti má jako pvc, ale není to pvc. Flotex má nilonové vlákno, které je opravdu těžké obarvit. Nemusíte se bát rozlité kávy nebo červeného vína. Flotex si s tím poradí. Vysavačem vše vysajete dočista.

Na kolik přijde pokrytí kuchyně novou podlahou?

Co všechno musíte započítat do kalkulace ceny za novou podlahu do kuchyně? Je to samotný materiál, také obvodové lišty, práce podlaháře a vyrovnávání - příprava podkladu pro pokládku nové podlahy.

Vinylová podlaha vás vyjde s komplexní službou asi na 1000 Kč/m2. Marmoleum je přírodní materiál a od toho se odvíjí i jeho cena. Pořízení podlahy marmoleum do kuchyně stojí přibližně 1250 Kč/m2. A nakonec praktický flotex – sametový vinyl vás orientačně bude stát 1700 Kč/m2.

Informace poskytl pan Dalibor Varga z www.dvpodlahy.com.


28.7.2023 • Archiv článkůPraktické rady »