Vybíráme nový kuchyňský dřez

Vybíráme nový kuchyňský dřez Vybíráme nový kuchyňský dřez Vybíráme nový kuchyňský dřez Vybíráme nový kuchyňský dřez

Dřez a jeho blízké okolí je místem, které hospodyňka využívá velmi často. Podle posledních statistik to je přes 70% stráveného času v kuchyni. Nabídka dřezů je dnes velmi rozmanitá. K dostání jsou jednodřezy a dvoudřezy s různými tvary, oblíbené jsou také rohové varianty.

Mezi klasické varianty patří dřez s odkapávací plochou. S nástupem myček nádobí však ustupuje potřeba velkých odkapávacích ploch do pozadí, a proto se stále častěji můžeme setkat s dřezy, jejichž součástí je pracovní plocha k přípravě jídel. Samotné dřezy bývají doplněny různými vyjímatelnými košíky, sítky či odkapávači. Do malých kuchyní pak dozajista postačí samostatné a jednoduché dřezy. Při pořizování dřezu mějte na paměti, že čím více má záhybů a žebrování, tím složitější je jeho údržba. Většina dřezů je opatřena přepadem a přibližně deseticentimetrovým odtokem se sítkovým uzávěrem. Ten je nezbytný, pokud plánujete používat drtič kuchyňských odpadků.

Pojďme si představit nejběžnější materiály, ze kterých se dřezy vyrábí:

Nerez

Nerezové dřezy jsou v první řadě cenově dostupnější. Vyrábějí se buď ze silně pochromovaného niklu, nebo z ušlechtilé nerezové oceli, tzv. chromniklu (dobrou kvalitu zajistí označení CrNi 18/10). Takové dřezy jsou velmi odolné vůči louhům a kyselinám, dejte si však pozor při čištění, protože kovy se dají velmi snadno poškodit a škrábanců se těžko zbavíte . Nerez odolává také vysokým teplotám. Pozor ovšem na vylévání horkých kapalin do dřezu, jelikož sifon bývá plastový a mohlo by dojít k jeho poškození teplem. Na nerezovou plochu můžeme ale bez obav položit horký hrnec. Chromniklová ocel je pružná a narozdíl např. od keramiky nehrozí její prasknutí. Při koupi podezřele levných dřezů v hobbymarketech si vyzkoušejte, zda je materiál dostatečně silný, když do jeho okraje vsadíte baterii, neměl by se při manipulaci prohýbat.

Umělý kámen

Téměř všichni velcí výrobci dřezů nabízejí kromě nerezových i dřezy z umělého kamene. Základem materiálu je drcený křemen spojený akrylátovou pryskyřicí. Umělý kámen nemá žádnou povrchovou úpravu, nemůže se tedy následně odlupovat. Materiál je nenasákavý, neponičí jej kyselina, ani šťáva z ovoce. Umělý kámen vydrží teplotu přes 200 st. C. Neměl by mu uškodit ani občasný kontakt s nožem při krájení pečiva či ovoce. Je také oblíben pro širokou škálu barev a stálobarevnost. Nejčastěji se na trhu objevuje umělý kámen pod označením fragranit, silgranit, corian, hi-macs, kerrock, solidstone, nebo cristalite-granit. Všechny mají podobné složení (drť přírodních minerálů, akrylát a barviva). Nevýhodou dřezů z umělého kamene je především jejich cena. Běžný nerezový dřez se dá pořídit za cenu kolem tří tisíc korun, u dřezu z umělého kamene počítejte s cenami začínajícími na deseti tisících. Na druhou stranu se může koupě dražšího dřezu vyplatit, umělý kámen je totiž téměř nezničitelný a jistě vám bude sloužit dlouhodobě.

Stanislav Pecho


23.12.2023 • Archiv článkůPraktické rady »