Výběr přikrývky a polštáře - přírodní materiály

Výběr přikrývky a polštáře - přírodní materiály Výběr přikrývky a polštáře - přírodní materiály Výběr přikrývky a polštáře - přírodní materiály Výběr přikrývky a polštáře - přírodní materiály

Mnozí z nás když ráno vstávají, se už těší na večer, až si zase lehnou. Znáte to? V posteli trávíme soustu času, a to nejen spánkem. Stejně důležité jako postel, rošt a matrace jsou také přikrývky a polštáře, přesněji řečeno materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Podle čeho tedy lůžkoviny vybírat a na co si dávat pozor? V prvé řadě musí musí být zdravotně nezávadné, odpovídat našemu vkusu a slušet interiérovému vybavení. Samozřejmě by také měly být příjemné na dotek.

Ne každý snese spánek v umělých nebo naopak přírodních materiálech. Alergiemi trpí značná část populace a tyto problémy se bohužel nevyhýbají ani dětem. Z tohoto důvodu je při nákupu přikrývek a polštářů nutné znát zdravotní stav osoby, pro kterou jsou pořizovány, předejdete tím zbytečným výdajům zaviněným koupí nepoužitelné přikrývky.

Ovčí rouno

Ovčí vlna patří k vysoce kvalitním přírodním materiálům, je součástí nových trendů zdravého životního stylu s vysokými požadavky na zdravý spánek. Ovčí vlas si i po stříhání, praní a pletení zachovává svoji typickou vlastnost, kterou je schopnost dynamicky se smršťovat a roztahovat vlivem teploty okolí. Dobře se tedy přizpůsobuje tělesné teplotě, nedochází tak k nadměrnému pocení, či pocitu chladu. Díky těmto jedinečným vlastnostem je vám pod lůžkovinami z ovčí vlny přes zimu příjemně teplo a ani přes léto se pod nimi nezpotíte, protože pomáhají udržovat stálou tělesnou teplotu. Odpadají vám tak starosti s pořizováním různých sad přikrývek zvlášť pro každé roční období. Ovčí rouno má schopnost pohlcovat vodu až do 35 procent své hmotnosti. Přitom zůstává na dotyk suché a jakmile okolní prostředí přestane být vlhké, vlhkosti se snadno zbaví. Právě proto oděv a lůžkoviny z vlněné látky výborně pohlcují pot z těla a vlna se ho dokáže přirozeným způsobem zbavit do okolí. Pro srovnání: bavlna pohltí vodu jen do osmi procent své hmotnosti a syntetické vlákno jen do necelých tří procent.

Peří

Někteří lidé dodnes nedají dopustit na peří, a ví patrně proč. Ač by se mohlo zdát, že peří už v ložnicích nemá co dělat, i ono má své nesporné výhody. Prachové peří je velmi měkké, lehké a příjemné na dotek. Jeho termoizolační schopnost je stejně kvalitní jako v případě ovčího rouna. Předností péřové přikrývky je také její trvanlivost při minimální péči a také schopnost absorbovat vlhkost těla během spánku. Kvalitu peří, a tudíž i přikrývky, udává hodnota nosnosti - čím vyšší číslo, tím lépe. Méně kvalitní přikrývky mohou mít tu nevýhodu, že jsou neprakticky prošité jen na několika místech a peří se tak seskupuje v jedné části přikrývky, zatímco ty ostatní zůstávají téměř bez náplně, z tohoto důvodu se nevyplatí příliš šetřit a při výběru dávat pozor na kvalitu prošití. Péřové přikrývky i polštáře se dají bezproblémově prát, je ovšem potřeba dbát na jejich dostatečné vysušení.

Velbloudí srst

Velbloudí srst se řadí k méně obvyklým materiálům, je poměrně drahá, ale na druhou stranu poskytuje opravdu vysoký komfort. Totéž by se dalo tvrdit i o vlněném vláknu kozy angorské či lamy. Přikrývky z těchto materiálů se vyznačují vysokou hřejivostí, lehkostí a jemností. Při pořízení běžné sady (přikrývka, polštář, podložka) ovšem počítejte s cenou pohybující se na hranici deseti tisíc korun.

Stanislav Pecho


28.8.2023 • Archiv článkůPraktické rady »