Tipy do moderní kuchyně

Tipy do moderní kuchyně Tipy do moderní kuchyně Tipy do moderní kuchyně Tipy do moderní kuchyně

Kuchyňská linka s jedním dřezem, která byla v devadesáti procentech všech domácností stejná, jídelní stůl, sporák a lednička. Donedávna s touto koncepcí vystačil téměř každý, avšak díky vpádu moderních designerských trendů lze v dnešní kuchyni instalovat řadu oku lahodících a zároveň praktických prvků. Zde je několik příkladů:

Mizející a skládací stolky

Příruční stolek se v kuchyni většinou hodí jako další odkládací a pracovní plocha, nebo jako místo pro rychlé občerstvení. Pokud řešíme problém s nedostatkem volného místa, mizející stolky, které se dají zasunout či sklopit, jsou ideálním řešením. Mezi nejpoužívanější typy patři stolky, které jsou připevněny pantem ke kuchyňské lince, opírají se o jednu nohu a dají se lehce sklopit. Další možnost, hojně využívaná i u jídelních stolů jsou typy vějířovité. Skládají se ze dvou desek - spodní stabilně připevněnou k pracovní desce a stojící na jedné či dvou nohách a horní, která je připojená tak aby se dala vysouvat. Oblíbené jsou také skládací jídelní stoly, jejichž výhoda spočívá ve variabilní velikosti a jednoduchém skládání.

Žaluzie a skládaná dvířka

Žaluzie a skládaná dvířka, známá jako leporela, mají několik výhod: nepřekážejí nám otevřená dvířka, o které se snadno můžeme zranit a do skříňky je lepší přístup. U žaluzií se ovšem předpokládá dokonalá funkčnost. Všechny segmenty se musí pohybovat lehce a tiše. Dají se za ně schovat různé zásuvky a drobné spotřebiče, které jsou tak stále připravené k použití a přitom uklizené.

Spotřebiče v jeskyni

Drobné kuchyňské spotřebiče přibývají, takže stále řešíme problém, kam s nimi. Patentovaný vynález "jeskyňky" pro fritovací hrnec nebo různé opékače je proto šikovný nápad. Fritbox, jak se jmenuje, se umísťuje za sporák diagonálně postavený přes roh kuchyně. Vysunutím dvířek nahoru se jeskyňka otevře a její deska se vytáhne i se spořebičem dopředu, pod odsavač par. Zbavíme se výparů při smažení i pečení a když spotřebič nepotřebujeme, je vhodně uklizen.

Speciální skříně

Vývoj kuchyňského nábytku spějě ke specializaci, skříňky a zásuvky bývají uspořádány ke konkrétnímu využití. Například moderní spižní skříně používají výsuvné rámy s drátěnými nebo plastovými policemi a rozdělovník na lahve, zajišťující jejich stabilitu při vyjíždění a zajíždění. Luxusnější modely jsou vybaveny rámy s košíky, ve kterých se dá "listovat". Znám je také rohový model, s rotujícím válcem. Existují také tzv. úklidové skříně, do kterých se ukládá smeták, mop, vysavač, utěrky, saponáty apod.

Stanislav Pecho


24.2.2024 • Archiv článkůPraktické rady »