Termostatická vodovodní baterie

Termostatická vodovodní baterie Termostatická vodovodní baterie Termostatická vodovodní baterie Termostatická vodovodní baterie

Před časem byl klasický vodovodní kohoutek téměř zcela nahrazen pákovou vodovodní baterií. Důvody byly praktické i estetické. V dnešní době se sice trend kohoutků celkem úspěšně vrací, novinkou, které bude především do budoucna pravděpodobně tím pravým ořechovým, jsou termostatické směšovací vodovodní baterie.

Termostatické baterie se řadí co do úspory vody a bezpečnosti mezi nejlepší výrobky. Kvůli možnosti nastavení maximální teploty výstupní vody nehrozí ani při výpadku dodávky studené vody opaření. Termostatické baterie jsou ve většině případů vyráběny jako sprchové a vanové, případně kuchyňské. Na první pohled se velice podobají stylovým kohoutkovým bateriím. Jsou opatřeny dvěma kohouty, které ovšem neslouží k regulaci teplé a studené vody. Jeden kohout - ovladač slouží k regulaci průtoku vody, druhý potom k regulaci teploty. Teplota 38 stupňů Celsia bývá viditelně označena a opatřena bezpečnostním tlačítkem, které zabraňuje náhodnému spuštění horké vody. Teprve po stisknutí tohoto tlačítka lze dosáhnout vyšší teploty.

Termostatické baterie nastaví požadovanou teplotu i tlak do dvou sekund a poté je udržují, přestože teplota i tlak v přívodním potrubí kolísají. Pokud sprchování na okamžik přerušíme a potom vodu znovu pustíme, bude mít stále stejnou teplotu, no neláká vás to?

A jak taková baterie funguje? Funkce je založena na jedné z vlastností materiálů s tvarovou pamětí. Využívá se dvou tlakových pružin, jedné běžné ocelové a druhé z SMA slitiny NiTi, které přes pohyb šoupátka ovládají přívod teplé a studené vody. Nastavením předpětí pomocí regulátoru lze nastavit požadovanou teplotu (polohu šoupátka) podle diagramu napětí-teplota. Stlačená SMA pružina reaguje na teplotu smíšené vody – při zvýšení teploty se roztahuje a uzavírá přívod teplé vody pohybem šoupátka a naopak otevírá při snížení teploty pod hodnotu zvolenou nastavením regulátoru.

Kdo by čekal nějaké závratné ceny, je na omylu. Ceny těch nejlevnějších se pohybují i pod třemi tisíci!

schema: www.fzu.cz

Stanislav Pecho


18.2.2024 • Archiv článkůPraktické rady »