Rostoucí židle a rostoucí stůl - základ dětského pokoje

Není to tak dávno, co jsme jako rodiče měli velkou příležitost uvědomit si, co je vlastně v našem životě podstatné a co nám dává smysl. Naše amatérské pokusy stát se dětem učitelkou či učitelem, navíc v domácím prostředí, nám mnohým otevřeli oči. Už po pár dnech jsme začali toužit, aby se o rozvoj našich ratolestí starali opět profesionálové. A do školy se z různých důvodů těšila i velká většina dětí!

Mayer CZ

Doma jsme měli kromě jiného příležitost podrobně vnímat, jaké má to které dítko návyky co se týče zdravého či nezdravého způsobu sezení, jak důležitý je správně nastavený nábytek vůči jeho unikátní postavě nebo jak by mohlo vypadat zdravé a kreativní prostředí dětského pokoje. Přestože je každé dítě jedinečnéa každý dětský pokoj je jiný, zkusme hledat nějaká obecná doporučení.

Mayer CZ

Kreativní prostředí pokojíku

Máte-li tu možnost, přemýšlejte už při zařizování vašeho bytu či domu o orientaci světových stran vzhledem ke vstupujícímu přirozenému světlu do jednotlivých místností. Pamatujte, že v letních nejteplejších měsících má dítě prázdniny a že od září do června je (většinou) dopoledne mimo domov. Ideální orientace je zřejmě na jih, protože do pokojíčku svítí slunce už z východní strany, pak plynule osvětluje prostor během dne a místnost zůstává příjemně prosvětlená i k večeru.

Dětský pokoj je místem různých činností, na které mají dospělí běžně více místností. Je to prostor pro učení, hry, odpočinek i spánek. Tomu se pokuste přizpůsobit rozmístění jednotlivých prvků. Začnětepsací stolem. Proč? Sloučit všechny potřeby je zde nejtěžší a pro soustředění zřejmě nejdůležitější. Pro orientaci stolu je určujícím osvětlení – jak přirozené z okna, tak i umělé ze stolové lampy i stropního světla. Cílem je zajistit, aby se světlo dostalo mezi ruce, neboli, aby na místě dotyku tužky s papírem nevznikal žádný stín. Pravák nebo levák? Důležité!

Mayer CZ

Zdravý způsob sezení

Je vůbec sezení samo o sobě zdravé? Jistě – z hlediska geneze lidského pokolení bude mnohem zdravější běžet nebo ležet. Jenže máme-li dítě postupně učit soustředit se na nějakou (nejlépe) smysluplnou činnost, bude jako základ dětského pokoje potřebovat stůl a židli. A jelikož každé dítě v období vzdělávání (a hraní) roste, ideálním společníkem je rostoucí židle a rostoucí stůl. Za zdravý způsob sezení se při učení a dalších činnostech vyžadujících soustředění obecně pokládá sezení na správně nastavené ergonomické židli u správně nastaveného ergonomického stolu. Přesto je ale pro rodiče potřebné vědět, že čas, který je dítě schopno v kuse věnovat svému rozvoji, je přímo úměrný jeho věku, naturelu a také zájmu o tu danou činnost. Rozhodně se jako rodiče věnujme pozorně tomu, abychom dítě sezením a učením zatěžovali postupně a určitě s přestávkami na oddech. Dětí i rodičů.

Nastavení zdravého sezení

Správně nastavený nábytek

Kombinace rostoucí židle a rostoucího stolu poskytuje šanci správně přizpůsobit nábytek postavě ve věkovém rozsahu cca od 4 do 18 let. Začneme nastavením výšky sezení, neboli nastavením sedáku židle od země. Chodidla se opírají celou plochou o podlahu, úhly v kotníku, kolenu a kyčli by měly být v rozsahu 90 – 100°, čili lehce otevřenější, než je pravý úhel. Pak nastavíme hloubku sezení – záda se pohodlně opírají o zádovou opěrku (zejména v bederní části) a současně sedák podpírá min. 2/3 stehen. Správnou výšku zádové opěrky (její vzdálenost od sedáku) poznáme, když její bederní část kopíruje přirozené prohnutí bederní páteře sedícího. U většiny nastavitelných židlí můžeme nejdříve nastavit výšku opěrky zad a teprve potom hloubku sezení – obě cesty vedou ke stejnému cíli. Zbývá nastavit stůl. Sedíme-li na správně nastavené židli, spustíme ruce podél těla a ohneme předloktí s dlaněmi před sebe do vodorovné polohy. Desku stolu nastavme cca o 2-3 cm výš, než je pomyslná rovina tvořená předloktím a dlaněmi. Nakonec nastavujeme dle činnosti a potřeb sklon desky stolu. Při psaní či kreslení se doporučuje náklon 10-15° a u čtení ještě mnohem větší. Variantním řešením je umístit předlohu pro čtení na samostatný nastavitelný držák.

Mayer CZ

Správně nastavený rostoucí nábytek nakonec poznáte podle výrazu a soustředění svého studenta!

www.mayer.cz


18.9.2020 • Archiv článkůKomerční sdělení »