Plovoucí podlahy

Plovoucí podlahy Plovoucí podlahy Plovoucí podlahy Plovoucí podlahy

Pokud uvažujete o renovaci starší podlahy v kuchyni, obývacím pokoji či jiné místnosti, můžete volit z několika možností. V poslední době se jako nejlepší volba díky kvalitní a moderní konstrukci jeví plovoucí podlaha. Jak již název sám napovídá, jedná se o podlahu, jejíž konstrukce je vždy oddělena od ostatních konstrukcí stavby, a to jak vertikálních tak horizontálních. Nesmí být v žádném případě připevněna k podkladu, protože by dříve či později došlo k jejímu poškození. Plovoucí podlaha má tu vlastnost, že dochází vlivem změn teplot a vlhkosti k jejímu roztažení či smrštění. Tyto změny představují v běžném provozu několik milimetrů, ale měli bychom si uvědomit, že podlaha na sobě nese veškerý nábytek.

V současné době se používá několik systémů napojování jednotlivých lamel plovoucí podlahy. Klasický a původní systém je lepení na pero a drážku po lamelách k sobě. Modernější je systém, kde není nutné podlahu lepit. Zde se jedná o spojení lamel zámkovým systémem, kdy jednotlivé lamely do sebe zaklapnou. Drážka i pero je zde vyfrézována do tvaru, aby spoj držel sám bez lepení. Třetím systémem je plovoucí podlaha, která se dá snadno složit, ale i opakovaně rozebrat bez jejího poničení. U prvních dvou systémů toto není možné.

To je základní technické hledisko, podle kterého můžete plovoucí podlahu vybírat. Jsou tu ale další a neméně důležitá hlediska, dle kterých se volí podlaha, která optimálně splní představy o budoucím interiéru. Na jednu stranu se každý musí rozhodnout, kolik chce do podlahy investovat a s tím se pojí též kvalita podlahy. Dalším hlediskem je volba materiálu. Pokud chceme podlahu z přírodního materiálu - dřeva, máloco se mu vyrovná. Ale i laminátová plovoucí podlaha má své přednosti: dobře se udržuje, je ideální rozsahem svého použití jak v dětském pokoji, tak i v obývací místnosti, je vhodná pro instalaci podlahového topení, ale životnost je zde nižší, než u podlahy dřevěné asi o 10 až 15 let (15 až 20 let).

Po zvolení typu podlahy dle technických, materiálových a cenových parametrů Vám zbývá pouze zvolit vhodný design, který splní Vaše představy o odstínu či typu dřeva.

Marek Pecho


20.1.2024 • Archiv článkůPraktické rady »