Osvětlení interiéru 4 - ložnice

Osvětlení interiéru 4 - ložnice Osvětlení interiéru 4 - ložnice Osvětlení interiéru 4 - ložnice Osvětlení interiéru 4 - ložnice

Ložnice je nejsoukromější a nejintimnější místnost bytu. V ložnici usínáme, spíme, probouzíme se do nového dne, relaxujeme, ale někdy i pracujeme. Základní funkcí ložnice tedy je umožnit spaní a regeneraci organismu po práci a k tomu je zapotřebí samozřejmě také kvalitní osvětlení.

Ještě před návrhem jednotlivých zdrojů světla je potřeba zvolit barevné provedení místnosti, tak abychom se v ní cítili uvolněně. Nejvhodnější je zvolit jeden základní tón, k němuž doplňujeme odstíny jedné, maximálně dvou barev. Kdo hledá v ložnici klid a uvolnění, dá přednost odstínům modré, zelené, hnědé, béžové či pískové. Velice důležitá je barva podlahy, se kterou je v potřeba při vhodném sladění barev počítat. Prostor se sytě žlutou, oranžovou či červenou barvou můžeme zvolit pokud v ložnici více pracujeme a trávíme nejen noční dobu.

Centrální osvětlení ložnice

K osvětlení ložnice je obecně vhodné pořídit spíše tlumenější světlo. Než jeden velký lustr na stropě je vhodnější vícero lampiček s možností regulace intenzity osvětlení. Jednoduchá je regulace žárovek, obtížnější zářivek. Za velmi dobré lze označit všechny systémy osvětlení, kde lze světelný tok regulovat dálkovým ovládáním. Výběr svítidla je vždy otázkou osobnosti. Dostupnost či nedostupnost určitých druhů svítidel závisí na finančních možnostech, někdy však ani nejdražší svítidla nevytvoří vyhovující osvětlení.

Zdroje světla umístěné na strategická místa mohou místnost vytrhnout z obyčejnosti a podtrhnout osobitou atmosféru ložnice. A proto je vhodné vybrat různé typy osvětlení. Důležité je zprvu si určit, která linie světla bude hlavní a která další světla doplní buď méně osvětlená místa, či budou mít spíše netradiční roli k proměnám prostoru. Pokud si chceme se světlem vyhrát, tak bychom měli zapomenout na obvyklé umístění žárovek uprostřed stropu, čímž se většinou atmosféra všech ložnic unifikuje. Je dobré zkombinovat různé typy světel s odlišnou intenzitou a různorodě je umístit podle individuální potřeby nebo představ. Nezapomínejte, že světelné zdroje se můžou umístit i na zem, čímž se rozbije dojem klasicky seshora nasvětleného prostoru. Využití naleznou také různé odrazové plochy, jako třeba leštěný kov, v podobě svícnů nebo rozličných krytek a stínidel.

Osvětlení lůžka

Nejdůležitějším místem ložnice je postel, kde člověk leží a dívá se vzhůru. Hlavní svítidlo by zde nemělo mít vysokou hodnotu jasu. Čím je svítidlo větší a více rozptyluje světlo v prostoru, tím jsou slabší stíny, naopak bodové světelné zdroje mají směrované světlo s výraznými stíny. U postele vždy vytváříme vhodné osvětlení zejména pro čtení a pod. U manželských postelí je situace při výběru svítidel o něco komplikovanější, svítidla by měla být dobře směrovatelná a umístněna tak, aby druhý partner nebyl rušen. Držíme se osvědčené zásady, že světlo nemá vytvářet na osvětlované ploše stíny ani zrcadlové odrazy.

Je spousta způsobů jak pojmout osvětlení ložnice. Vlastní styl odráží osobnost a nevyžaduje ani velké příjmy ani hodnotný nábytek. Každopádně je nejdůležitější, aby ložnice splňovala svůj účel a aby v ní bylo příjemně a útulno.

Předchozí díly seriálu:

Kuchyně
Obývací pokoj
Koupelna

Stanislav Pecho


26.11.2023 • Archiv článkůPraktické rady »