Návrh interieru na PC - KitchenDraw

Další díl našeho nepravidelného seriálu, ve kterém představujeme nejrůznější softwarové pomocníky k návrhům interiérů, věnujeme velice povedenému kousku, který nese název Kitchen Draw. Nenechte se zmást názvem, Kitchen Draw v aktuální verzi 6.5 nabízí kromě kuchyně i možnost stažení dalších knihoven, se nimiž máte možnost navrhovat i další části interieru.

Kitchen Draw disponuje poměrně neobvyklou licenční politikou, která je dle mého názoru velice zdařilá a mnohým softwarovým vývojářům by jistě prospěla. Po bezproblémové instalaci máte k dispozici 20 hodin neomezeného používání programu. Vývojáři vyšli vstříc i uživatelům, kteří mají nepěkný zlozvyk – nechat zapnutý počítač včetně otevřených aplikací a odejít. V tomto případě se odpočítávání zbývajícího času po 5-ti minutách nečinnosti zastaví. Po vypršení zmíněných dvaceti hodin je zablokován přístup ke grafickým funkcím a jejich následné odemčení je potřeba si předplatit. Aktuální sazba je 3 euro za každou hodinu, na oficiálním webu Kitchen Draw je anoncována i možnost získání dalších hodin zdarma. Dalším pozitivem je kompletní česká lokalizace včetně technické podpory a informacemi nabitý web. Český překlad sice místy mírně „drhne“, ale to je detail, který celkový dojem určitě neshodí.

Ovládání je poměrně jednoduché, běžnému uživateli PC bude stačit ke zorientování se v ovládání jednotlivých funkcí přibližně hodinka. Osobně mi k dokonalosti chybělo pár funkcí, které používám v jiných grafických editorech, např. možnost měnit rozměry a otáčet objekty tahem myší, tyto hodnoty je potřeba zadávat z klávesnice. Program je vybaven běžnými základními funkcemi, disponuje databankou stavebních prvků, kuchyňského i koupelnového vybavení. Velice dobrá je i podpora mnoha výrobců nábytku a spotřebičů, jejichž produkty lze do databanky nahrát. Pokud však např. vámi vybraná vana není dostupná a máte k dispozici její přesné rozměry, nebude nijak složité si její šablonu ručně nakreslit. Prohlížet a editovat návrhy lze i ve 3D režimu, kde je možná volba kvality zobrazení (což má vliv na rychlost vykreslování v závislosti na kvalitě hardwaru) a libovolných úhlů pohledu. Možné je i libovolné umístění světelných zdrojů, které mají na výsledný 3D model nemalý vliv.

Kitchen Draw disponuje i možností cenových kalkulací na základě vybraných materiálů a vybavení. Kitchen Draw jednoznačně doporučuji všem firmám, které se zabývají rekonstrukcemi a realizacemi interiérů, stejně tak ale své využití najde u domácích uživatelů.

Oficiální stránky programu včetně možnosti jeho instalace naleznete na www.kitchendraw.com/CZE.

Stanislav Pecho


4.2.2017 • Archiv článkůNávrh interiéru zdarma »