Kupujeme nový domácí vysavač

Kupujeme nový domácí vysavač Kupujeme nový domácí vysavač Kupujeme nový domácí vysavač

Domácí práce s vysavačem jistě patří mezi vaše oblíbené činnosti, nepochybně se po každém vysávání těšíte na další. No a když se vám stane nepříjemnost, jaká se stala nedávno mně, tedy pokud váš oblíbený domácí spotřebič vypoví službu, je potřeba poohlédnout se po novém. Technický pokrok je k nezastavení, krátké seznámení s novinkami na poli vysavačů by tedy mohlo přijít vhod.

Rozhodujícími faktory při nákupu vysavače by pro nás měl být typ podlahových krytin pro které jej chceme použít, jejich plocha a způsob užívání. V případě hladkých podlah bez koberců, stačí vysavač o nižším příkonu, na koberce je ale zapotřebí silnější stroj. Chcete-li se vyvarovat budoucích potíží, pořiďte si vysavač, jehož sací výkon se bude pohybovat minimálně od 350 do 475 wattů.

Sací výkon

Sací výkon udává sací sílu vysavače. Je závislý na příkonu, odporu filtrů a konstrukci agregátu. Ne všichni výrobci (a patří mezi ně i ti renomovaní) však tuto hodnotu u svých produktů udávají. Na druhé straně pokud jde o značkový vysavač, je vcelku snadné orientovat se i podle udávaného příkonu – opět by mělo platit, že čím silnější, tím lepší.

Mezi nejrozšířenější typy vysavačů patří běžné sáčkové a tzv. bezsáčkové. V případě sáčkových vysavačů se při výměně nevyhneme určitému kontaktu s roztoči a všelijakými bakteriemi. U bezsáčkových je nádoba na zachycený odpad upravena tak, že při jejím vynášení člověk s prachem nepřijde vůbec do kontaktu. Nádobu je ovšem potřeba umýt, takže jestli je vhodnější to nebo ono řešení, posuďte sami. Samozřejmě je dnes možné zakoupit i menší varianty, např. tyčový s motorem a sběrným systémem integrovaným na rukojeti a dokonce i malé ruční vysavače. Jejich princip je víceméně totožný. Za zvážení také stojí víceúčelové vysavače, které umí sát i vodu, pro někoho může být favoritem "AKU" vysavač, který je bezdrátový, ale musí se předem nabíjet.

Možná jste už zaregistrovali horkou novinku – robotické vysavače, které prostě jen vypustíte na podlahu a veškerou práci zastanou bez vašeho přičinění. Jejich problematikou se budeme ale zabývat v jiném článku – přecijen ještě nejsou kvůli vyšším pořizovacím nákladům natolik rozšířené a prozatím trpí i některými „dětskými nemocemi“.

Jsou však i další neméně důležité funkce a vlastnosti, které rozhodně berme do úvahy:

Filtr

Moderní vysavače jsou opatřeny různě kvalitními mikrofiltry a zde platí jedna zásadní věc: čím levnější vysavač, tím horší filtr, což může být problém především pro alergiky. Přehnané šetření ale nedoporučuji nikomu. Mezi nejúčinnější patří takzvané Hepa filtry, které se vyrábí ze skelných vláken a používají se i ve zdravotnictví, optice nebo elektronice, zachytí nečistoty o velikosti až 0,3 mm. Avšak ani ty nejlepší vysavače nezajistí dokonalou čistotu vzduchu. Proto pokud máte doma alergika není od věci zvážit pořízení centrálního vysavače.

Akční rádius

Udává jak daleko dosáhne vysavač od elektrické zásuvky. Jde v podstatě o součet délek přívodního kabelu, sací hadice a sací trubice.

S-bag

Lehce uzavíratelný sáček na nečistoty, s účinností filtrace 95%.

T-box

Přídavná kazeta s cyklónovým filtrem

Stanislav Pecho


8.3.2024 • Archiv článkůPraktické rady »